Thursday, September 8, 2011

aRe u ReadY Kids?







Beberapa hari sahaja lagi saya dan sahabat-sahabat lain melangkah meneruskan perjuangan yang tidak pernah berkesudahan. Tolabal I'lm (menuntut ilmu)


Persediaan???

Pastinya sahabat-sahabat seperjuangan sudah 100% bersedia untuk menghadapi semester baru.

Saya...50-50 lagi..

Kenapa??

Hati masih tersangkut di rumah, susah rasanya mahu meninggalkan syurga dunia ini.




Pastinya....semua sahabat-sahabat sudah register for new sem. Online register je. Tak susah pun kan?

Bila dah register tadi, berdebar-debar melihat subject list. Hemm..agak mencabar juga.

Apa yang perlu dibuat sebagai persiapan awal ye sebelum start belajar??

  • Senaraikan semua subject yang bakal dipelajari.
like this...


SubjectKredit






PENTADBIRAN UNDANG-UNDANG ISLAM DI MALAYSIA3

FIQH AL-MUAMALAT3

MABAHITH AL-HUKM3

TARIKH AL-MAZAHIB WA AL-FATAWA3

ULUM AL-QURAN2

ULUM AL-HADITH2

SIRAH RASUL
2

  • Amati betul-betul tiap-tiap subject . Semua subject samada yang kita suka or tak.
  • Selepas sudah penat mengamati tiap-tiap subject. Barulah boleh kita senaraikan subject yang kita suka dan yakin boleh skor A.
  • Then, senaraikan pula subject yang kita tidak berapa suka tetapi rasa-rasa boleh skor best result.
  • Senaraikan pula subject yang kita tak suka dan terasa susah untuk skor the best.
  • Then,senaraikan subject yang mempunyai jam kredit yang banyak.
Apa gunanya jam kredit ye??
  • Ingat ye..ambil perhatian kepada jam kredit sangat penting. Kita perlu tahu berapa jam kredit bagi tiap subject supaya mudah untuk kita skor markah.
  • Semakin banyak jam kredit, semakin sukarlah subject berikut untuk skor. Maksudnya, perlu struggle lebih pada subject yang mempunyai jam kredit yang banyak.
Apa lagi ye??

Hemm..rasenya itu saje. Lepas dah kenal pasti semua subject, subject yang kita suka, yakin, lemah dan tak suka...letakkan pula effort yang berbeza-beza bagi tiap subject.

Tak boleh ke letak effort yang sama je untuk semua subject??

Sudah tentu...TIDAK!!

Cuba bayangkan..jika subject yang kita lemah kita letakkan effort yang biasa-biasa sahaja. Sudah tentu kita akan gagal.

Subject yang kita rasa yakin dan boleh skor baik..bukannya nak suruh letak effort yang biasa-biasa aja...cuma jangan terlalu lebihkan subject yang kita suka. Maklumlah, benda yang kita suka selalunya menjadi keutamaan kita berbanding yang kita tak suka.

So, beri lebih masa dan perhatian lebih kepada subject yang kita lemah dan kita tak suka.

InshaAllah, lama-kelamaan..subject yang kita lemah boleh menjadi subject yang paling kita kuasai. Subject yang kita tak suka boleh menjadi subject yang paling kita suka.

So..Kesimpulannya...Jangan memilih dalam menuntut ilmu.

Ilmu yang Allah berikan kepada kita semuanya sesuai dengan kemampuan kita. Itu janjiNya. JanjiNya pasti. Sebagai hamba kita sewajarnya yakin dengan janjiNya.

Selepas berikhtiar dengan sedaya-upaya. Serahkan segala urusan padaNya.

Ikhtiar (usaha) + tawakal (doa) = Redha dengan segala keputusan yang diberi olehNya.

Itulah yang terbaik buat kita semua....ok...sElAmaT beRjuAng SaHabaT2:)

..::khas u aNa SoLehaH coz b4 this x prnah lg try cre y simple je ni..sem bru ni..azam pun bru..belajar pun kene slalu ubah2 cre..biar x bosan::..



3 comments:

Awwahah said...

hehehehehe...comel jer..
ace kita try formuler nih

~gaDiS hiJrah~ said...

r u ready???hehehe, if u can dream it, u can achieve it..IMPIkan DEKAN, DAPATkan DEKAN =)
Doa selalu mengiringimu sayang..

..::aNa SoLeHaH::. said...

kaklong: inshaAllah...doakn soleha dpt mncontohi kakak soleha..u're always the best in my heart whatever u are...chaiyok2 juge u kaklong..result sbtu ni inshaAllah brjye atau gagal..ape jue result..Allah akn brikan y terbaik u kita..itu janjiNya pasti..don't most worry about that...just believe it...

waji: formule ni biase2 je..x de y tlalu istimewe pun..tp klu nk follow..silakn..hehe...formule waji mst lg mantop..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...