Sunday, October 16, 2011

..::Susun Cinta Pada Rak Hati::..




" Kenapa saya sukar nak lupakan dia?"

" Saya dah cuba...tetapi saya tak dapat lupakan dia...macam mana ni?"

" Dia...dia...selalu hadir dalam ingatan saya...saya buntu..saya nak buat apa ni?"

Menangislah seorang bidadari kecil yang dirinya baru teruji buat kali pertama dengan kehadiran cinta seorang insan bernama lelaki. Sukar baginya untuk melupakan insan itu. Buat pertama kali juga, hatinya yang suci dicalar oleh kekecewaan terhadap insan yang bernama lelaki itu.

Kasihan dia...

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Tiba-tiba terdetik dalam fikiran lalu tangan pantas menekan butang-butang huruf mentafsirkan setiap lintasan yang terlintas di fikiran.

Terasa ingin menyentuh tentang cinta. Bukan kerana sedang dilamun cinta. Namun, sejak akhir-akhir ini cerita-cerita cinta yang terpampang di hadapan mata, gelagat masing-masing dalam melakonkan watak sebagai pencinta dan orang yang dicintai.

Disebabkan itu, diri ingin mengexplore tentang cinta. Mengapa ada cinta??

Actually, saat ini sedang mengexplore juga assingment2 yang diamanahkan oleh lecturer. Sambil menyelam minum air. So, tak delah stress sangat tengok assingment yang melambak ni.

Bertubi-tubi pertanyaan yang dilontarkan pada diri ini sejak akhir-akhir ni. Kebanyakannya meminta pendapat soal cinta. Ada apa dengan cinta?

Coz of that, saya yang sekarang tak delah mood nak fikir soal cinta saat ni, terpaksa meletakkan seketika dalam mood tu. Cuba untuk memahami hati-hati mereka yang sedang dihantui dengan masalah cinta.

MENGAPA ADA CINTA??

Jika ditanya soalan ini kepada saya, jawapan saya tetap akan sama sejak dahulu hinggalah kini.

Cinta itu adalah fitrah manusia. Fitrah yang telah Allah wujudkan sebagai sesuatu yang bisa menjadi penghibur buat manusia. Bisa juga menjadi penambah duka.

BILA CINTA BOLEH JADI 'PENGHIBUR?

Ketika cinta bertasbih dalam hati

Ketika cinta yang bertasbih itu diletakkan ditempat yang bisa membuatkan seseorang itu mampu tersenyum,ketawa, gembira, bahagia, tenang.


BILA CINTA BOLEH JADI 'PENAMBAH DUKA'?

Ketika cinta itu bertasbih dalam hati.

Ketika cinta yang bertasbih itu diletakkan di tempat yang bisa membuatkan seseorang itu mampu menangis, sedih, bimbang.

PERLUKAH ADA CINTA?

Untuk menjadi manusia yang normal, cinta itu perlu. Ada rasa cinta...membuktikan kita adalah manusia yang normal.

Kerana pada cinta itu ada kuasa yang mampu mengubah seseorang yang dahulunya lain menjadi seorang yang lain.

DIMANA LETAKNYA CINTA?

Cinta boleh terletak dimana-mana. Tetapi ia lebih 'power' bila diletakkan ditempat yang tersimpan dengan rapi, ditempat yang sukar untuk dicari ganti,ditempat yang boleh kita rasakan apa jua perasaan....ketahuilah tempat itu adalah hati.

KENALPASTI HATI SEBELUM MELETAKKAN CINTA....

Semua tahu,letaknya cinta pada hati. Tetapi, tidak ramai yang cuba mengemas kini hati dahulu sebelum meletakkan cinta itu.

Ikut suka je nak letak. Nak letak cinta pada hati pasti ada caranya. Supaya tidaklah cinta itu tergelincir jatuh beberapa kali. Bila selalu jatuh cinta itu, cinta itu akan kotor dan menjadi semakin lemah.

MACAM MANA PULA CINTA BOLEH JATUH?

Cinta boleh mudah tergelincir dan mudah terjatuh bila hati tidak selalu dibersihkan. Bila hati dibiarkan kotor, maka cinta mudahlah tergelincir dan terjatuh.

MACAM MANA NAK BUAT CINTA TAK MUDAH TERJATUH?

Mudah diungkap, namun payah untuk dilakukan. Perlukan pembantu yang bernama istiqamah barulah mujahadah akan kuat.

Caranya....selalu bersihkan hati. Hati kita tidak akan mampu sentiasa bersih. That's why kita perlu rajin bersihkan supaya tidak mudah cinta kita tergelincir dan terjatuh.



SUSUN CINTA PADA RAK HATI

Baju kalau kita susun cantik-cantik mesti nampak cantik kan?

Buku kalau kita susun pada raknya dengan kemas, mesti tampak kemas kan?

Jika sesuatu itu besar pasti perlukan space yang besar juga.

Jika sesuatu itu kecil, spacenye juga pasti kecil.

Begitu juga cara untuk menyusun cinta pada rak hati.

Cinta yang peranannya besar, susun pada ruangan rak hati yang besar. Sediakan space yang luas untuk cinta itu.

Cinta apakah ini???

Cinta Allah..tiada cinta yang lebih besar dari cinta ini.

Seterusnya diikuti dengan cinta Rasul dan seterusnya..... sehinggalah kepada cinta yang terakhir.

Jika di ruangan utama pada rak hati itu kita letakkan cinta yang betul (Cinta Illahi), kita tidak akan ada masalah dengan cinta-cinta yang dibawahnya.

Rak yang utama itulah yang menentukan kekukuhan cinta-cinta yang lainnya di rak-rak bawahnya.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Cinta tetap akan hadir samada kita sedari ataupun tidak. Ia tetap akan hadir. Ketika hadirnya cinta, maka bijaklah menyusun cinta pada rak hati....jangan main letak je..susun molek-molek....^_^


6 comments:

Bahijah~ said...

salam ukhwah...
ebtri yg amat bergune..
semoga dapat mgmabil manfaat sdikit demi sdikit..:)..cinta...
follow cnie..

..::aNa SoLeHaH::. said...

salam ukhuwah juge bahijah..:)
inshaAllah..sme2 berkongsi ilmu..

Raudhatul Asrar said...

explore cinta la nie..taktik cinta byk..nk susun cinta kt rak hati tu..kne rjin2 explore..explore yg cmne tu?Allahu ni'ma nnasyir..n_n

..::aNa SoLeHaH::. said...

ye..cinte pown kne explore..x bleh suke2 jek ambik n letak..explore dulu..kalu dh puas explore..maklumat dh lngkap..n valid..sesuai dgn ape y digariskan dlm lndasan Islam..just go a head with ur decision..alaisa kazalik raudhatul asrar...^_^

Raudhatul Asrar said...

bala ya solehah..ahsanti!isbiri..bintaufik wa najjah..
>carilah info selengkap n semampumu..<
>katakan ya pada *****...hehe<

..::aNa SoLeHaH::. said...

ktakan tdk pd rokok..huhu..tetibe jek plak ek..
whatever...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...